Hozzávalók (4–6 főre):
30 dkg HentesRobi Angolszalonna (szeletelve)
1 kg krumpli
6 db tojás
4 dl tejföl
1 kis fej vöröshagyma (elhagyható, de kiemeli az ízeket)
1 evőkanál zsír vagy olaj
Só, bors ízlés szerint
Vaj a tepsi kikenéséhez
Zsemlemorzsa (a szóráshoz)
Elkészítés:
A krumplit héjában megfőzzük, kihűtjük, meghámozzuk, majd karikára vágjuk.
A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk, és szintén felkarikázzuk.
Hentes Robi angolszalonnáját (amely bőrös karajból készül, pácolt és bükkfán füstölt) vékony szeletekre vágjuk. Ha szeretnénk még karakteresebb ízt szeretnénk, serpenyőben kissé megpirítjuk.
Egy kivajazott, zsemlemorzsával megszórt tepsiben rétegezzük az alapanyagokat: alulra krumpli, majd tojás, rá szalonna, és egy kis tejföl. Sózzuk, borsozzuk rétegenként. Addig ismételjük, míg a hozzávalók elfogynak. A tetejére krumpli és vastagon tejföl kerüljön.
180°C-ra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük, amíg a teteje enyhén megpirul.
Tálalási javaslat:
Savanyúsággal, kovászos uborkával az igazi. Hidegen is remekül szeletelhető – ideális vendégváró vagy hidegtál-elem.