Töltött lepény kemencés stílusban – angolszalonnával és hagymával

Olyan, mint a langalló és a kenyérlángos szerelemgyereke – puha tészta, ropogós kéreg, sós-füstös töltelék. Melegen, hidegen egyaránt zseniális.


Hozzávalók (4–6 lepényhez):

A tésztához:

50 dkg liszt
2,5 dkg friss élesztő vagy 1 csomag szárított
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
2 dl langyos tej
1 dl langyos víz
2 evőkanál olaj

A töltelékhez:

25 dkg HentesRobi Angolszalonna
1 nagy fej vöröshagyma
1 teáskanál őrölt kömény
Frissen őrölt bors
1 tojás a kenéshez


Elkészítés:

A tésztát dagasztjuk: az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk, majd a liszttel, sóval, vízzel és olajjal lágy tésztát gyúrunk. Letakarva 1 órát kelesztjük.
Közben a szalonnát apró kockákra vágjuk, serpenyőben kisütjük zsírjára. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, együtt pirítjuk aranyszínűre. Köménnyel, borssal ízesítjük.
A megkelt tésztát 4–6 részre osztjuk. Mindegyikből kis kerek lepényt nyújtunk.
A lepények felére halmozunk tölteléket, a másik felét ráhajtjuk, a széleket jól lenyomkodjuk. Olyan lesz, mint egy töltött calzone.
Sütőpapíros tepsire tesszük, a tetejüket felvert tojással megkenjük, villával megszurkáljuk.
200°C-os sütőben 20–25 percig sütjük, míg szép pirosak lesznek.


Tálalási javaslat:

Tálalhatjuk tejfölös mártogatóssal, savanyított lilahagymával, vagy egyszerűen csak egy pohár házi aludttej mellé.

Back to blog

Leave a comment